Klachten

Dwangklachten en dwangstoornis

Ervaar jij dwangklachten?

Puur Psychologie helpt je!

Meerdere keren controleren of je de deur wel op slot hebt gedaan, nagaan of je de oven wel hebt uitgeschakeld en het op kleur ordenen van je kleding – iedereen heeft zijn eigen vaste gewoonten of rituelen. Soms kunnen deze rituelen echter extreme vormen aannemen en je belemmeren in je dagelijkse leven. In zulke gevallen kan er sprake zijn van een dwangstoornis.

Bij Puur Psychologie bied ik psychologische behandelingen aan om je te helpen van je dwangklachten af te komen. Ervaar jij dwangklachten en kun je wel wat hulp gebruiken?

Neem contact op

Over dwangklachten

Wat zijn dwanggedachten?

Dwanggedachten, ook wel obsessies genoemd, zijn ongewilde, opdringerige gedachten, beelden of impulsen die herhaaldelijk en oncontroleerbaar bij je opkomen en overal over kunnen gaan. Deze gedachten veroorzaken angst, onrust of stress. Je probeert deze gedachten te negeren of tegen te houden, maar dat lukt vaak niet. De gedachten lijken vaak alleen te stoppen door een bepaalde handeling uit te voeren.

Wat zijn dwanghandelingen?

Dwanghandelingen zijn herhaalde fysieke handelingen, mentale processen of rituelen die je uitvoert om de angst, onrust of spanning veroorzaakt door dwanggedachten te verminderen of om een denkbeeldige dreiging te voorkomen. Deze handelingen worden vaak uitgevoerd als een poging om een gevoel van controle te herstellen en de angst te verminderen die wordt geassocieerd met de dwanggedachten.

Wat is een dwangstoornis?

Je spreekt van een dwangstoornis, ook wel obsessieve-compulsieve stoornis genoemd, als je last hebt van dwanggedachten, dwanghandelingen of een combinatie van beide. Je probeert de gedachten te onderdrukken of te neutraliseren met een handeling of gedachte. Met de dwanghandelingen probeer je je angst of spanning te verminderen of een gevreesde situatie te voorkomen. De dwangklachten kosten je vaak veel tijd en hebben een grote invloed op je leven.

Hoe wordt een dwangstoornis behandeld?

Cognitieve gedragstherapie is de meest effectieve behandeling bij een dwangstoornis, zo luidt het wetenschappelijk onderzoek. Een behandeling met medicatie werkt ook, maar is minder effectief dan cognitieve gedragstherapie. Bovendien is de kans op terugval kleiner wanneer je cognitieve gedragstherapie hebt gevolgd. 50 tot 70% van de mensen heeft baat bij cognitieve gedragstherapie. Bij Puur Psychologie bied ik deze therapie ook aan om te helpen jouw dwangklachten onder controle te krijgen.

Wat kan ik binnen de therapie verwachten?

Binnen de therapie leg ik je eerst uit wat een dwangstoornis precies inhoudt en vervolgens leer ik je hoe je de cyclus van (angstige) gedachten, angst en dwanghandelingen kunt herkennen en doorbreken. Wanneer je een behandeling bij Puur Psychologie gaat volgen, bespreken we vooraf uitgebreid hoe de behandeling eruit gaat zien en wat je kunt verwachten.

Direct psychische hulp zonder wachtlijst?