Klachten

Piekeren

Heb jij last van overmatig piekeren?

Puur Psychologie helpt je!

Ben jij overmatig bezorgd en angstig over dagelijkse dingen? Pieker je veel over de dingen die zouden kunnen gebeuren? Bij Puur Psychologie bied ik behandeling aan voor mensen die last hebben van overmatig piekeren. Samen werken we aan het begrijpen en aanpakken van je klachten, zodat je kunt leren omgaan met de stress en meer rust in je leven kunt ervaren. Neem contact met mij op voor een intakegesprek en ontdek hoe we samen middels wetenschappelijk bewezen therapievormen jouw klachten kunnen verminderen.

Neem contact op

Over piekeren

Wat is piekeren?

Bij piekeren maak je je constant zorgen. Je denkt veel na over mogelijke problemen. Je kunt in deze gedachten blijven hangen. De gedachten blijven maar rondspoken in je hoofd. Je maakt je veel zorgen, maar je komt niet tot antwoorden of oplossingen. Je gedachten kunnen van allerlei aard zijn, zoals negatieve zaken uit het verleden, mogelijke problemen in de toekomst of over bredere maatschappelijke ontwikkelingen.

Waarom pieker je?

Piekeren kan helpen om je gedachten te ordenen of om tot oplossingen te komen, in de hoop dat dit je controle geeft over de situatie. In de praktijk blijkt dat overmatig piekeren juist eerder leidt tot problemen zoals angst, stress en somberheid, zonder dat je tot daadwerkelijke oplossingen komt.

Wanneer is piekeren een probleem?

Iedereen piekert wel eens, en je zorgen maken kan soms zelfs nuttig zijn. Het kan je bijvoorbeeld stimuleren om je goed voor te bereiden op een situatie waarin je moet presteren, zoals een sollicitatiegesprek. Piekeren wordt echter een probleem wanneer het aanzienlijke invloed heeft op je welzijn. Veel piekeren kan ook komen door onderliggende psychische klachten, zoals een burn-out, depressie of gegeneraliseerde angststoornis. Als piekeren je dagelijkse leven belemmert, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

Wanneer je last hebt van een gegeneraliseerde angststoornis, ervaar je gedurende een langere periode extreme angst en bezorgdheid over verschillende gebeurtenissen en activiteiten. Je voelt je gespannen, ongemakkelijk en rusteloos en het lukt je vaak niet goed om je te concentreren. Het piekeren is voor jou een automatische reactie geworden op alledaagse problemen. Het beheersen van je angst en gepieker is moeilijk voor je. Waarschijnlijk gaan jouw angst en bezorgdheid samen met minstens drie van de volgende kenmerken: rusteloosheid, vermoeidheid, moeite met concentreren, prikkelbaarheid, verhoogde spierspanning en slaapproblemen.

Hoe wordt een gegeneraliseerde angststoornis behandeld?

Een gegeneraliseerde angststoornis kan zowel met medicatie als met een psychologische behandeling worden behandeld. Binnen Puur Psychologie geef ik geen medicamenteuze behandelingen, maar behandel ik een gegeneraliseerde angststoornis met metacognitieve therapie. Dit is een vorm van cognitieve gedragstherapie die effectief is gebleken bij de behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis (GAS).

Hoe werkt metacognitieve therapie?

Tijdens metacognitieve therapie zetten we jouw opvattingen over je eigen gepieker centraal. Deze opvattingen noemen we metacognities. We onderscheiden positieve metacognities (bijvoorbeeld: 'Piekeren helpt mij om problemen te voorkomen') en negatieve metacognities (bijvoorbeeld: 'Ik kan niet meer stoppen met piekeren en maak mezelf helemaal gek'). Tijdens de behandeling onderzoek ik samen met jou deze opvattingen. Met gedragsexperimenten gaan we dieper in op de vraag of jouw opvattingen juist zijn of niet. Metacognitieve therapie helpt je je bewust te worden van je metacognities over piekeren en de bijbehorende strategieën, zodat je gaat inzien dat piekeren je meer kost dan oplevert. Het doel is om grip te krijgen op je piekergedrag en te ontdekken hoe je hiermee om kunt gaan.

Direct psychische hulp zonder wachtlijst?