Puur Psychologie helpt je!
Rouw en verlies maken voor iedereen deel uit van het leven. Verlies van iets of iemand kan veel impact hebben, waarbij je emoties zoals pijn, verdriet, boosheid, onbegrip en zelfs schuldgevoelens kunt ervaren. Rouwverwerking van het verlies is een uitdaging, en soms lukt het niet om hier alleen mee om te gaan. In dat geval is het belangrijk om jezelf serieus te nemen en professionele hulp te zoeken.
Bij Puur Psychologie bied ik psychologische behandeling aan om je te ondersteunen bij (mogelijk vastgelopen) rouwverwerking, zodat je opnieuw ruimte ervaart om je leven weer op te pakken.
Neem contact opRouwen is het verwerken van een verlies. Dit is vaak een ingrijpend en langdurig proces. Door te rouwen wen je langzaam aan het idee van het verlies en begrijp je geleidelijk de nieuwe situatie. Je geeft het verlies een plekje en accepteert de veranderde omstandigheden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan; omgaan met rouw en verlies kan buitengewoon moeilijk zijn. Bij rouwen bestaat er geen goed of fout; iedereen rouwt op zijn eigen manier.
Welke soorten rouw zijn er?Bij alle vormen van verlies kun je een rouwproces doorgaan. Hoewel het woord 'rouw' vaak geassocieerd wordt met het overlijden van een dierbare, kun je ook rouwen om andere verlieservaringen, zoals het verlies van een baan, het eindigen van een relatie, na het hebben een miskraam, bij ziekte van jezelf of een naaste, het kwijtraken van een vriendschap, het niet kunnen verwezenlijken van een droom, of het niet kunnen krijgen van kinderen.
Hoe kom ik een rouwperiode door?Het is belangrijk dat je tijdens een rouwperiode in contact blijft met je naasten en blijft praten over het verlies. Je moet je emoties rondom het verlies de ruimte geven. Dit kan zowel door te praten als door bijvoorbeeld te wandelen of creatief bezig te zijn. In een rouwperiode moet je vooral niet vergeten goed voor jezelf te zorgen. Ga op tijd slapen, eet gezond, en vermijd het gebruik van alcohol of drugs om verdriet te dempen. Blijf activiteiten ondernemen die ontspanning en voldoening bieden en blijf bewegen en/of sporten.
Wat als de rouw niet overgaat?Rouwverwerking is een proces dat tijd kost. Wanneer jouw rouwproces stagneert en langer duurt dan 12 maanden, dan kan er sprake zijn van een Persisterende Complexe Rouwstoornis. Je hebt dan nog steeds een intens verlangen naar hetgene wat je bent verloren en je ervaart veel klachten die je dagelijks functioneren belemmeren. Het is dan raadzaam om professionele hulp in te schakelen.
Wat biedt Puur Psychologie?Puur Psychologie biedt psychologische behandelingen aan voor mensen die te maken hebben met rouwverwerking. Afhankelijk van jouw situatie en hulpvraag stellen we samen een behandelplan op. Ik bied cognitieve gedragstherapie aan, wat de meest effectieve behandeling is voor een Persisterende Complexe Rouwstoornis. Voor traumatische klachten rondom rouw is EMDR een mogelijke behandeling. In moeilijke rouwfases zijn ook enkele gesprekken mogelijk waarin ik uitleg geef over de rouwfases en wat je zelf kunt doen om deze fasen goed te doorlopen.